Proces van IZA Transformatiemiddelen: van aanvraag tot audit.
Achtergrond
In de zorg staan we voor een enorme maatschappelijke opgave, zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord (IZA). In het IZA zijn afspraken gemaakt over het omvormen van de groei om de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te waarborgen, evenals het ondersteunen en ontlasten van zorgprofessionals.
De IZA Transformatiemiddelen hebben als doel de transformatie naar efficiënte en passende zorg te bevorderen. De projecten worden geïnitieerd door diverse zorgorganisaties (zoals ziekenhuizen, huisartsen, VVT en welzijnsorganisaties) in één regio, waarbij de definitie van 'regio' nog vrij te kiezen is.
Een effectief transformatieplan is concreet, uitvoerbaar en ambitieus. De volgende voorwaarden zijn relevant:
- Zorg voor een concreet, meetbaar en toetsbaar plan dat goed te monitoren is aan de hand van mijlpalen.
- Voeg een maatschappelijke businesscase aan het plan toe waarin de beoogde doelen kwantitatief worden weergegeven.
- Voeg een impactanalyse toe waaruit de effecten op cliënten of patiënten en zorgaanbieders in termen van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg blijken.
- Zorg voor executiekracht: stel een projectleider aan die het project gedurende meerdere jaren begeleidt en monitort.
Monitoren van resultaten project
Het project beoogt de maatschappelijke kosten te verlagen door middel van interventies. Deze kosten ontstaan uit elementen zoals ligdagen, polibezoeken en zorguren. Om de voortgang van het project te monitoren, moeten de effecten van de interventies worden gemeten. Ten opzichte van de startpositie kunnen de volgende effecten met deze interventies worden bereikt:
- Verlaging van het aantal ligdagen per patiënt.
- Vermindering van het aantal herhaalde polibezoeken per patiënt.
- Vermindering van het aantal zorguren per patiënt.
Wanneer waarden vanuit de output worden vergeleken met de beoogde waarden vanuit de maatschappelijke businesscase, kan het daadwerkelijke effect worden gemeten.
Verantwoording: uren- en kostenverantwoording
Naast het verantwoorden van de output moeten ook de uren van medewerkers die aan het project hebben gewerkt en de kosten die aan het project zijn besteed, worden gerechtvaardigd. Een gedegen projectadministratie moet de accountant in staat stellen om te verifiëren dat de IZA Transformatiemiddelen op rechtmatige wijze zijn verstrekt. Externe kosten worden onderbouwd met facturen van externe adviseurs.
Wat betreft de verantwoording van de uren van projectmedewerkers, is dit complexer. De projectmedewerkers werken immers bij meerdere instellingen. De projectregistratie moet echter centraal plaatsvinden. Bovendien moeten alle geregistreerde uren worden goedgekeurd door de leidinggevende van de medewerker. Via de ZIS Monitor App kunnen medewerkers hun uren registreren, waarbij rekening wordt gehouden met reguliere werkdagen, verlof en langdurig verzuim. De leidinggevende kan deze uren vervolgens goedkeuren of afkeuren. Deze aanpak sluit aan bij het accountantsprotocol van de IZA Transformatiemiddelen.
Audit
Aan de hand van een accountantsprotocol worden de resultaten van het project, alsmede de inspanningen en kosten gecontroleerd door de accountant. Dit proces zal jaarlijks plaatsvinden. ZIS Monitor is de bron van deze controles. Indien u meer informtie wilt, mail naar: b.meeuwis@teamm.nl